woensdag 21 april 2010

Internetfilters in bibliotheek

Gisteren had ik me voorgenomen om geen energie te verspillen aan de uitzending van Tros Regelrecht, waarin één van de items het gebrek aan internetfilters in openbare bibliotheken was.
Ik merk echter dat ik weer bijna in foetermodus zit, dus dat ik het maar beter van me af kan tikken.

Eerst maar het 'format' van het programma. Ik ben blij dat ik nooit een raadsvergadering in Rotterdam heb hoeven bijwonen. Voorgezeten door uh Ivo uh Opstelten voert een uh panel een discussie over een sociaal maatschappelijk probleem. Dit panel bestaat uit deskundigen die een beetje quasi-verontwaardigd zitten te wezen. Van een inhoudelijk (al dan niet diepgaande) discussie was geen sprake.


Dan inhoudelijk.
Van alleen al de toonzetting op het forum van Ouders Online en Tros Regelrecht krijg ik kippenvel: kinderen worden blootgesteld aan seks en geweld. In de openbare bibliotheek. NOT!
Moet ik 'm nog inkoppen? Blootgesteld + seks?
Aan het woord kwam Justine Pardoen van Ouders Online die zegt dat kinderen informatie krijgen aangeboden die schadelijk is. De keuze voor het woord 'aangeboden' vind ik diep ongelukkig. Alsof we (bibliotheken) bewust schadelijke informatie aanbieden. Met een dergelijke woordkeus valt er, wat mij betreft, geen discussie meer te voeren.

Ik surf op internet en vind de website van ouders.nl. In een reactie op hun eigen forum zegt de redactie dat de bibliotheken artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht overtreden.
Ik zoek het desbetreffende artikel op:
Titel XIV. Misdrijven tegen de zeden
Artikel 240a
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die een afbeelding, een voorwerp of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar, verstrekt, aanbiedt of vertoont aan een minderjarige van wie hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat deze jonger is dan zestien jaar.

Nu snap ik waar Justine Pardoen de fout in gaat. Ook hier staat verstrekken, aanbieden, vertonen. Bibliotheken doen geen van drieën. Ik kan dit niet genoeg benadrukken.

Hoe denk ik erover?
Een filter op internet houdt in dat veel onschadelijke informatie ook niet meer beschikbaar is. En dat druist in tegen hetgeen de openbare bibliotheek wél doet: toegang verschaffen tot informatie.
Tegelijkertijd houden filters lang niet alles tegen.
Gebruikers aanspreken op gedrag (d.i. het bekijken van porno-/geweldssites): absoluut.
Bezoekers van bibliotheken vragen om wifi-verbindingen. Gaan wij dan bij bezoekers over de schouder meekijken of ze wel op een onschadelijke website zitten? De bezoeker die de éigen laptop meeneemt? Absoluut niet.

donderdag 15 april 2010

LoC archiveert alle tweets

Ter voorbereiding op Ding 12 Twitter:
Via ex-Dingetje Jeanne B geattendeerd op het volgende bericht van
InformatieProfessional

maandag 12 april 2010

Ont-Botsing

Door het op afstand (ik móet het niet af hebben vóór een bepaalde datum) meedoen aan 23Dingen, ben ik wel weer aan het Denken gezet.
Waar ik vorig jaar schreef over het "niet met hele hebben en houwen op internet" en vooral het Botsen, zit ik er nu anders in.
Ik neem veel meer de tijd om de diverse applicaties te bekijken en vooral te gebruiken. Of niet te gebruiken.
Zo heb ik mijn Netvibes account opgeheven en ben GoogleReader/IGoogle gaan gebruiken. En ik kijk, én lees dus veel meer. Netvibes is naar mijn idee een veel te zware website, zeker als je er veel feeds opzet.
Mijn Flickr-account heb ik opgeschoond (zie de onderste diavoorstelling op m'n blog), en Picasa toegevoegd. Een mij totaal onbekende Fransman heeft een reactie bij één van de Flickr-foto's gezet. En ik vind dat ontzettend leuk (maar het is dan ook een positieve reactie).
Zit vandaag helemaal in LibraryThing, en mijn handen jeuken om mijn biebje ook bij te werken. Ik heb ook nieuwe dingen daar ontdekt (zie ook het andere blog van vandaag), zoals de Unsuggestions. Wat zal er naar verwachting niet in mijn bieb zitten, erg grappig en het klopt ook nog.
Met het oog op de Botsing van vorig jaar: dit zijn vooral Angel-privé Dingen.
De Angel-werk Dingen komen ook nog wel aan de beurt...

En met dank aan Stekelroosje naar Huis Marseille geweest; dit blijft de mooiste:
Stellar "Eggs" Emerge from Molecular Cloud: Closeup of Evaporating Globules in M16
Source: Hubblesite.org

LibraryThing

Howel LibraryThing pas bij Ding18 aan de beurt is, ga ik er toch al naar verwijzen.
Sinds ik de GoogleReader gebruik (i.p.v. Netvibes) word ik geattendeerd op zoveel interessante artikelen!
Wij hebben het n.a.v. de vorige 23Dingen wel eens gehad over de toegankelijkheid van de catalogus, bijvoorbeeld over de mogelijkheid van klanten om trefwoorden toe te kennen.
LibraryThing heeft nu een toepassing om dit te doen, maar klanten kunnen ook reviews achter laten. Het ziet er heel gelikt uit, vind ik.
Lees het blog en take the tour