dinsdag 6 oktober 2009

Botsing!

Naar aanleiding van Ding 10 t/m 12.
Ik bots!
Hoewel ik als bibliothecaris écht wel het nut inzie van met name de wiki's en de twitters, zijn deze web 2.0 toepassingen écht niets voor mij persoonlijk.
Ik wil helemaal niet lezen dat iemand de spruitjes net heeft opgezet. Ik wil ook helemaal niet wereldkundig maken dat ík net de spruitjes heb opgezet.
Ik wil wel weten wat er in andere bibliotheken aan leuks staat te gebeuren. Maar ik wil dan wel dat klanten lezen wat er in hun (mijn) bibliotheek gaat gebeuren. En ik als bibliotheek wil niet alleen gevolgd worden door andere bibliotheken.

Ik ben niet de enige die met mij botst vanavond. Buma/Stemra botst ook met mij vanavond.
En dat komt omdat ik 'WZGD (wat zou Google doen)' van Jeff Jarvis aan het lezen ben. Ik begrijp wat hij zegt. Tot nu toe (ben ongeveer op een derde) ben ik het ook met hem eens. Als het om bedrijven (= bibliotheek) gaat, zoals ik ook hierboven al zeg: niet als het om mij gaat.
Suggestie: zullen we dit boek naar Buma/Stemra sturen? Want daar begrijpen ze er weer helemaal niets van!
Kijk, luister en huiver:
http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-576060/

4 opmerkingen:

  1. Buma/Stemra slaan volledig door en staan los van de realiteit. Maar daar kunnen we kort over zijn.

    Maar jouw gevoel wat je bij Twitter hebt kom ik vaak tegen en ik vind dat je daarmee te veel blijft hangen in de bekende vooroordelen. Als je over spruitjes blogt zul je echt niet gevolgd gaan worden. Kijk nou eens naar mensen die bloggen over hun vak, over zaken die jou aan het hart gaan, over zaken die jou verder helpen. Stap over de spruitje heen en kijk eens naar Twitter als tweerichtings communicatietool. Want met alleen vertellen over wat de bibliotheek organiseert kom je er ook niet. Wat hebben mensen aan nog zo'n reclamekanaal. Zorg nou dat je een toegevoegde waarde biedt en geïnteresseerd bent in reacties van gebruikers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @23Dingen: in m'n blog over Ding 12 (en bovenaan dit blog) geef ik aan dat ik niet anti-Twitter ben. Maar het is niet aan mij als privépersoon besteed.
    Als bibliothecaris zie ik het nut er echt wel van in.
    En die spruitjes gebruik ik alleen maar om een beetje te overdrijven. Ik geef alleen aan dat er voor mij een onderscheid is tussen Angel-privé en Angel-bibliothecaris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spruitjes, Opstand Tegen Uitgevers, Het is een Hype...af en toe overdrijven, knuppel in een hoenderhok, advocaat van de duivel. Dat gebruik ik soms om een discussie op gang te brengen. Dat betekent niet dat ik dan geen oren heb naar meningen. Juist wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was verbaasd over deze terugtrekkende beweging in jouw artikel, omdat ik inderdaad een ander geluid in een eerder artikel had gelezen. Ik lees natuurlijk heel veel 23dingenblogs over Twitter en vind er maar enkelen die gelijk het nut van Twitter zien en die niet in de vooroordelen blijven hangen. Ik vind dat zo jammer gezien de mogelijkheden en de kracht van dit middel. Kun je je veroorloven om alleen op je werk 2.0 bezig te zijn en niet privé. Ik heb het gevoel dat het één moeilijk los kan staan van het ander, omdat het anders op je werk altijd een soort van onnatuurlijk "motje" wordt, zo van oh ja er moet ook nog iets op Twitter, heeft iemand nog wat? Dit soort dingen moeten vaak een tweede natuur worden, een vanzelfsprekendheid. Een leuk discussiepunt voor de tussenbijeenkomst.
    En tot die tijd heb je misschien wat aan deze "not to do's" voor Twitter.

    En blijf vooral prikkelen en reacties losmaken!

    BeantwoordenVerwijderen