donderdag 1 oktober 2009

Ding 9 Denkmoment

Jeetje, een Denkmoment. Voorzichtig Angel, je bent wel blond, dus kalmpjes aan.

Wat vind ik er allemaal van?

Ik moet zeggen dat ik de Dingen Tot Nu Toe nooit gedaan/bekeken had als deze training er niet geweest was. Ik had er weet van, had wel eens vluchtig hier en daar gekeken, maar nooit wat mee gedaan. Of ik na 23Dingen blijf bloggen weet ik nog niet, maar ik vind het een prachtmiddel om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Het zou zomaar kunnen dat ik het Flickr-account wel aanhoud en ga gebruiken (privé). Wat betreft de netvibes: ik wil de pagina alweer gaan opschonen en herindelen want het is een beetje rommelig. Ik kijk er nu al niet elke dag op, dus of dit iets voor mij is?

Wat zou ik willen gebruiken in de bieb?
Er zit al een RSS-feed aan de website van Bieb KW gekoppeld, dus bij elke wijziging komt er bericht binnen. Kunnen we daar dan nog meer mee?
Een Flickr-account, ik heb het al in een eerdere blog gezet, dat moet kunnen. Een smoelenboek voor het personeel (dus afgeschermd van publiek), een jeugd-set met alle activiteiten, een volwassen-set met alle activiteiten. Voorwaarde: er moet wel tijd vrijgemaakt worden zodat dat bijgehouden kan worden. Al is het uploaden van foto's niet veel werk, het moet dan wel actief bijgehouden worden.
Kaldenbach doet in zijn blog van 30 september ook een paar suggesties voor een Flickr-account: mee eens!
Suggestie van 23Dingen was het mogelijk maken voor klanten om met image generators hun eigen bibliotheekpas te pimpen. Ik kan me herinneren dat de Postbank een paar jaar geleden ook zo'n actie had voor de pinpassen. Ik vraag me af of van die mogelijkheid veel gebruik gemaakt is. Ik vind het wel een goed idee eigenlijk, we hebben nu ook verschillende passen, dus waarom niet?

En geen Ding, maar veel besproken de afgelopen weken: e-readers en e-books. Kaldenbach meldde dat de bieb e-readers mag gaan aanschaffen en dat collectie-specialisten bezig zijn met het 'hoe nu verder'. Daar ben ik heel benieuwd naar.
NBD Biblion levert Eportal aan een aantal bibliotheken (waaronder Almere, Den Haag en Haarlem): http://tinyurl.com/yeqqnnf
Bibliotheken kunnen dan tegen een vergoeding digitale boeken aanbieden aan de klanten, die gedurende een bepaalde periode het e-book kunnen lenen. Want in de uitvoering is het eigenlijk hetzelfde als het fysiek uitlenen van boeken: er kan maar één klant tegelijk een e-book lezen. In de FAQ van bovenstaande link zie je meteen alle beperkingen die er aan vastzitten: een beperkte uitleentermijn, (fikse) vergoeding, een wereldwijd systeem dat niet zomaar te wijzigen is (waarom niet verbeteren met suggesties van gebruikers?), een beperkte collectie.
Ik zou bijna oproepen tot een Opstand Tegen Uitgevers. Dus niet tegen het betalen van auteursrechten, maar wel tegen het monopolie.
Ik weet het, het ligt niet zo zwart-wit, maar zo komen we niet verder. Blijven we hangen in klungelen in de marge?

Poeh, al dat denken valt nog niet mee ;)
Dus eindig ik met een van de mooiste muzikale variaties op een boek ooit (ik was 6 jaar toen ik dit voor het eerst zag en helemaal verkocht):



En een aanrader: de boeken van Jasper Fforde waarin Heathcliff op "anger management" cursus moet :)

2 opmerkingen:

  1. Strijdbaar! En dat moeten we hebben als we verder willen komen. Goede suggesties.
    En een heel terechte opmerking dat er tijd voor vrij gemaakt moet worden. Als je dit soort zaken niet met elkaar afspreekt, er geen mensen voor verantwoordelijk maakt, er geen prioriteiten aan verbindt, het niet in één lijn brengt met je pr-beleid, dan zal het niets worden. Dan worden het solistische projecten die instorten bij het vertrek van een persoon of bij het verlies aan interesse bij de bedenker ervan. En het is een leuke uitdaging om dat met z'n allen te gaan doen.
    Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie je, dat krijg je als je 's nachts blogt. De suggestie van gepersonaliseerde biebpassen was van Kaldenbach, niet van 23Dingen.
    Sorry Jan :)

    BeantwoordenVerwijderen