vrijdag 2 oktober 2009

Klein verdriet

Weer geen Ding, maar wel weer iets om te Delen.
Triest lokaal nieuws: in mijn woonplaats (80.000 inwoners) moet het bibliotheekfiliaal in december 2010 haar deuren sluiten, in verband met gemeentelijke bezuinigingen. Dit filiaal staat in een sociale achterstandswijk, met veel kinderen en veel ouderen. Alleen de centrale vestiging blijft dan nog, welke voor deze doelgroepen lastig te bereiken/bereizen is.
Vergelijk Alkmaar (90.000+ inwoners, 3 vestigingen en servicepunten).

De gemeente moet bezuinigen omdat ze door wanbeleid bijna een artikel-12-gemeente is (dus onder curatele van het Rijk komt te staan). Daarnaast heeft de bibliotheek grote financiële problemen (en die zijn niet door bezuinigingen ontstaan).

In een lokaal suffertje konden de lokale politieke partijen deze week hun mening geven.
Ik lees en word pissig.
Want wat zegt de AOV (nota bene de ouderenpartij): 'de bibliotheek is een luxe'. En dat over een wijk waar hun eigen doelgroep enorm groot is...
En de VVD vindt dat de gebruikers maar 'wat verder moeten reizen'. Dat kunnen de kwetsbare gebruikers juist niet.
CDA komt niet verder dan 'de komende tijd zullen wij aangeven waar de prioriteiten komen te liggen'. Da's makkelijk, je mening niet geven. Aan je (eventuele, mogelijke) achterban.
D66, Groenlinks, Stadspartij, SP en LijstWiegel zeggen niet te willen bezuinigen op de bieb.
Overigens zitten alle bovenstaande partijen in de gemeenteraad.

Deze partijen geven geld uit aan een failliete stadsverwarming (waar ik me blauw aan betaal), een veel te duur nieuw afval-inzamelingssysteem (waardoor ik alle vuilnisbakken uit de straat voor mijn huis krijg), nieuw asfalt voor de doorgaande wegen. En intussen zijn de fietspaden onverlicht en doen denken aan gatenkaas (mijn nieren zitten soms in m'n nek) en willen ze één van de belangrijkste voorzieningen in een zwakke wijk opheffen...

Klein verdriet dus :(

8 opmerkingen:

 1. Klopt!
  Ik zit hier shocking klem door de zeeklei-afzettingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Slecht nieuws Angel. Misschien kunnen onze collega's uit Purmerend samen met de bevolking nog proberen de lokale politieke partijen te bewerken. Als ouderen uit de wijk massaal protest aantekenen kan de ouderenpartij moeilijk bij haar standpunt blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De woorden zeggen het al: zeeklei! en: afzettingen!
  Daar helpt nix. Het is een soort ritssluiting tussen die zeeklei en die afzettingen, dat Purmerend.
  En, be honest: ouderen? politieke partijen?
  Ze zijn blij als ze met de rollator de stembus halen!

  Dit stukje deugt natuurlijk van geen kant. Net als ik.

  Feit is dat Purmerend arm is. En moe. En dus is het makkelijk om te snijden in vlees dat net niet van jou (de gemeente) is.

  Tuurlijk moet je (=men) altijd proberen het tij te keren. Maar dat had wellicht ook anders gekund; namelijk: anders stemmen met (gemeenteraads)verkiezingen. Of kosten en baten (als bibliotheek) iets meer op elkaar afstemmen.
  Geen oordeel.
  Een reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @MCSlasaus: je stukje deugt wel. Ik zal het je nog mooier vertellen: de ouderen halen de stembus niet omdat de rollators niet tegen de hobbels en gaten in de fiets-/voetpaden bestand zijn!
  En die omgevallen rollators met bestuurders moet ik dan ook nog zien te ontwijken! Terwijl de straatverlichting het niet doet!
  Het is een wonder dat ik elke dag weer ongeschonden in Alkmaar aankom :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zuster,
  hier helpt maar 1 ding: reis voortaan via Amsterdam!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou zit de bibliotheek Purmerend nu ook niet bepaald in makkelijk vaarwater. Maar al te vaak is inmiddels de veronderstelling ontstaan dat alles toch te krijgen is op internet, dus waarom is die bibliotheek nog nodig. Niet alleen bij subsidieverstrekkers maar ook bij de bevolking. Des te meer is het noodzakelijk constant je maatschappelijke relevantie duidelijk te maken en je meerwaarde te tonen voor de gemeente en bewoners. Ik vrees dat Purmerend hier niet uniek in is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hmm, is dat symbolisch? Het Blogger controlewoord dat ik zojuist moet intikken om mijn reactie op jouw artikel te publiceren was "gratiess"...

  BeantwoordenVerwijderen