woensdag 31 oktober 2012

Inhoud filteren: werk

Werk
Geïnspireerd door wat Mariandoet23dingen met Scoop.it heeft gemaakt voor een workshop over sociale media, ga ik aan de slag met een scoopje voor een workshop Zoeken op internet die we, met een workshop sociale media, volgende week gaan geven op het Murmellius.
Zie hier het resultaat: Zoektips voor internet.


Ik filter
Goed, ik heb nu een aantal websites handig bij elkaar. Maar echt onder de indruk ben ik niet. Ik vind het eigenlijk knap irritant dat ik me aan moet melden met óf mijn Twitter-account óf mijn Facebook-account. Ik wil zoveel mogelijk applicaties/diensten van elkaar scheiden, zeker als men het wil koppelen aan Facebook. En ik snap wel, aan de hand van mijn eigen bronnen doet Scoop.it suggesties, maar toch. Een gezond wantrouwen jegens het koppelen van diensten die geld verdienen aan wat ik doe op internet zit er nu eenmaal in. Het feit dat ik dit scoopje kan delen met anderen staat dus niet ter discussie.
Na een uurtje met Scoop.it gestoeid te hebben kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit de zoveelste Delen-dienst is waarvoor ik me heb aangemeld. En ga ik het gebruiken? Na een uurtje kan ik me daar geen mening over vormen, dus sla ik dit bericht op als concept en ga het nog twee dagen aankijken voordat ik dit blog afmaak.

Twee dagen later
Zucht, ik had me dus wel zonder Facebook of Twitter-account kunnen aanmelden...lesje in beter opletten ;)
Twee dagen later: ik ontvang dagelijks een mailtje van Scoop.it met suggesties voor mijn eigen pagina. Er zat niets interessants bij, maar ik ben hier gelukkiger mee dan ik twee dagen geleden dacht.
En binnen een uur werd ik al gevolgd door een enthousiaste collega uit Gouda. Ook weer leuk!
Scoop.it mag nog even blijven!

zondag 28 oktober 2012

Inhoud filteren: persoonlijk

Familie
Eerst een persoonlijk stuk over informatie filteren en in een summiere (het is immers persoonlijk!) context plaatsen:
een familiefeest waar ooms Ben & Ton, met vrienden Chris en Peter, optraden. Het eerste nummer doet mij altijd terugdenken aan mijn opa, machinist bij de NS.

Filter
Van het optreden van een klein uur heb ik twee nummers geselecteerd: 'Southbound Passenger Train' van Doc Watson en 'Nine Pound Hammer' van John Prine.
Van links naar rechts: Ben, Chris, Ton en Peter:


Geen sluikreclame
De band Stringbean is uiteraard te boeken!

dinsdag 23 oktober 2012

Twitter Verdiept

Tweetgeschiedenis
Lange tijd kreeg ik van Edo te horen dat dat toch niet kon: een Dingen-coach die zelf niet tweette...en toen ik eenmaal mijn eerste tweet de wereld in stuurde had hij het niet door...
Heel regelmatig tweet ik nog steeds niet, maar ik vind, net als bij heel veel andere zaken, dat ik óf iets zinnigs te zeggen moet hebben (en dat komt niet zo vaak voor) óf ik ben zodanig onder de indruk van iets dat ik dat graag wil delen.
Af en toe wordt er voor mij getweet, zoals laatst bleek toen mijn account gehackt was. Twitter zelf reageerde daar overigens wel traag op, ik had mijn wachtwoord al gewijzigd toen Twitter het nodig vond om het nóg een keer te wijzigen.


Twitterclient
Ik was al een tijdje op zoek naar een goede twitterclient waarmee ik zoekopdrachten kon opslaan, in de 'gewone' twitterapp/pagina kan dat niet.
Ik heb gekozen voor Hootsuite. Vanochtend de app geïnstalleerd op m'n iPad en mijn twitteraccount eraan gekoppeld. Naast de standaard streams ook één extra toegevoegd met de zoekopdracht #7dingen. Lekker overzichtelijk.
Nu op het werk log ik in bij Hootsuite en moet ik die extra stream opnieuw erop zetten. Hmmm, ik geloof dat ik het beeld op de iPad wat rustiger vind, maar ik vind de kolom indeling wel erg prettig.

Volgen en lijsten
Ik volg niet heel veel twitteraars (maar 26) en wordt door meer twitteraars (31) gevolgd. Wat mij opvalt is dat heel veel biebtwitteraars ontzettend veel retweeten van elkaar. Daardoor ontdek je af en toe een voor jou nog onbekende maar interessante twitteraar, maar over het algemeen moet ik zeggen dat dat weinig voorkomt. Ik ben niet van plan om elke twitterende bibliotheek in Nederland te volgen. Ik wil voorkomen dat nog steeds speelt wat ik in Ding 12 ook al schreef: dat we vooral elkaar zitten te volgen, terwijl we gevolgd willen worden door onze gebruikers. Dat is gelukkig al een heel stuk veranderd sinds 2009.

Omdat ik geen idee heb wat ik van lijsten moet vinden, maak ik er een paar aan. Aangezien ik maar weinig twitteraars volg, is dat zo gedaan. Ik weet nog steeds niet wat ik er van moet vinden en of ik het veel ga gebruiken.

Twitterchat
Dit is een mooie voor Ding Communications en haar pr-collega's. Een chat vereist wel wat organisatie, tijdens een publieksdienst is het niet echt handig, aangezien je dan bezig bent met (fysiek aanwezige) klanten, printerproblemen en opruimen. Een chat met niet fysiek aanwezige klanten over...de aankomende Nederland Leest? Wat vinden jullie daarvan?

maandag 15 oktober 2012

Privacy en veiligheid

Dit VerdiepDing heb ik vorig jaar uitgebreid besproken bij VerdiepDing 26. Maar een zeer kleine update kan geen kwaad.

Als ik Angelonmychest google dan komt nog steeds dit blog als eerste te voorschijn. Samen met twitter zijn dit de enige twee accounts waar dit pseudoniem prevaleert boven mijn echte naam.

Google ik op "Sanneke van der Meer" dan is nog steeds dit blog nummer één. Nieuw zijn de artikelen die de Alkmaarsche Courant schreef over 7Dingen. Voor de grap eens bij de afbeeldingen gekeken...inderdaad de krantenfoto's gerelateerd aan 7Dingen, en ik zie wat collega's.

En voor de rest? Ik denk er nog net zo over als anderhalf jaar geleden: denk na voordat je iets de wereld instuurt.

vrijdag 12 oktober 2012

VerdiepDingen 2.0


En opnieuw gaan medewerkers van Kennemerwaard Verdiepen. In totaal zullen de komende maanden 15 VerdiepDingen de revue passeren. Sommigen kennen we al, anderen zijn helemaal nieuw.

Het maakt wel dat 'Dingen' en 'coach' deze maanden mijn stopwoordjes zullen zijn: de derde groep klanten van Kennemerwaard is inmiddels bezig met de publiekscursus 7Dingen, ik help een handje mee bij de eerste groep Waterlandse deelnemers aan 7Dingen, en ik ben één van de coaches bij deze VerdiepDingen cursus.

Hoe ik zal reageren? Als Verdieper: met interesse. Als coach: met zweepje ;)
Ik wens alle DingenDeelnemers veel plezier de komende maanden!