donderdag 31 maart 2011

VerdiepDing #28 Crowdsourcing en crowdfunding

Een kort blogje dit keer, want de uitleg is zo uitgebreid dat het me duizelt: Wikipedia, Wikileaks, Galxy Zoo: geweldig allemaal.
En ja natuurlijk moeten wij beide crowds in gaan zetten! De uitleg van de bibliotheek in Aarhus lijkt me een prima voorbeeld: En deels doen we dit al: we hebben klantenpanels, interviews met klanten, de jeugdafdeling van Heerhugowaard is ingericht met behulp van kinderen. En wie weet wat voor moois we bedenken voor/tijdens/na het inzetten van de Mediabar.
Ik vind het met crowdfunding wat moeilijker liggen, Kickstarter ziet er geweldig uit, sommige projecten worden meer dan voldoende "gefund". Maar ik weet niet goed waarvoor wij dit in zouden kunnen zetten, voor de herinrichting van de jeugd in Alkmaar Centrum bijvoorbeeld?

1 opmerking:

  1. De bibliotheek van 100 talenten is inderdaad een prachtig voorbeeld van een lokaal crowdsourcing project. Alhoewel crowdsourcing vooral ook gaat om de digitale vertaling van het begrip "vele handen maken licht werk". Zaken gedaan te krijgen die jij en je collega's nauwelijks gedaan krijgen, omdat het je aan tijd en middelen ontbreekt.

    Met teruglopende subsidies, moet je als bedreigde organisatie creatief worden. Door andere geldpotjes te vinden of door gebruik te maken van een hoop mensen die allemaal een kleine bijdrage leveren. Dan moet het eindproduct wel iets zijn waar al die mensen wat aan hebben.

    We hebben bijvoorbeeld het plan opgevat om een ideation platform te maken. Mensen kunnen daarin aangeven welke schrijver ze graag uitgenodigd zien worden. Anderen kunnen dat idee ondersteunen en aangeven of ze zullen komen. Heeft een naam voldoende stemmen dan kan de bibliotheek de schrijver met een gerust hart uitnodigen, want ze is verzekerd dat er mensen zullen komen. Het crowdfunding deel zit dan bijvoorbeeld dat mensen alvast een ticket kunnen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen