zondag 7 december 2014

Overpeinzingen van een mediacoach-to-be

Af-schrijven
Sinds ik begonnen ben met de opleiding mediacoach van GO, tuimelen gedachten over mediawijsheid in het algemeen en mijn eigen mediawijsheid in het bijzonder (hoe is mijn ontwikkeling gegaan sinds ik met 23Dingen begon in 2009) over elkaar heen.
Losse flarden die ik niet tot één zinnig verhaal kreeg tot opdracht 5 (Informatievaardigheden 1) me daartoe dwong.
In "noodgevallen": schrijf het van je af ;)

Woorden, geen plaatjes
Waarbij de opdracht om mijn brainstorm visueel te presenteren meteen een struikelblok vormt. Ik vraag me namelijk serieus af of ik wel zo visueel ingesteld ben. Ik fotografeer graag en kan enorm genieten of kwaad worden van wat foto's van anderen bij mij oproepen. Maar m.b.t. mijn gedachten: ik zet ze liever "op papier" (of een blog). Ja ik heb accounts bij Instagram en Pinterest, maar ik gebruik ze niet. Ik volg maar 3 pinners op Pinterest (Hanneke Pater, Bibliotheek Kennemerwaard en Social Media Wijs), nou ja, volgen...ik kijk dus niet.
Aan de andere kant, PowerPoints en Prezi's weet ik wel te maken, zonder daar lappen tekst aan toe te voegen. En fotografeer en film ik (met vele andere collega's) voor mijn bieb en deel het via ons YouTube kanaal en onze Facebook-pagina.
Mijn eigen foto's deel ik tegenwoordig voornamelijk via Picasa (i.e. Google+). Mijn vakantiefilms deel ik niet online. De beelden, geluiden en muziek vormen een samengevatte herinnering van de reizen die ik samen met N maak.

Brainstorm
Voor de opdracht (alle alternatieven door elkaar) heb ik eerst The Internet's OwnBoy bekeken. Zeer indrukwekkend: de passie van Aaron Swartz om de wereld een betere plek te maken; het voorkomen van de SOPA- en PIPA-wetgeving in de VS. Zeer verontrustend: de macht van de (justitiële) instellingen in de VS om iemand kapot te maken.

De boeken die in de presentaties van Bertrand Weegenaar en Imar de Vries genoemd werden, heb ik niet in de buurt liggen, dus niet gelezen. Wel meteen maar een literatuurlijst aangelegd.

Meteen geabonneerd op de Informatievaardigheden playlist van Daniël Lechner en een aantal video's bekeken:
Microsoft 2020 technology future vision: de mogelijke technologieën deed me onmiddellijk denken aan Minority Report, naar een boek van (één van vele) favoriete schrijver Philip K. Dick. De getoonde, mogelijk-in-de-toekomst-beschikbare, digi-krant lijkt me wel wat.
Did you know 2014: altijd informatief, de Did You Know video's. Kort overzicht van beschikbare cijfers over internet en (sociale) media.
Absoluut favoriet was Howard Rheingold on essential media literacies. Vijf essentiële vaardigheden voor het omgaan met media: (focused) attention, participation, collaboration, network savvy en crap detection (critical consumption).


BHAG
Precies die vaardigheden die ik klanten wil (en kan!) bijbrengen.
Als informatiespecialist (bibliothecaris, what's in a name) werkend bij een openbare bibliotheek heb ik de afgelopen jaren ontdekt dat ik goed ben in het vinden van informatie voor klanten: informatie in welke vorm dan ook. Papieren bronnen, digitale bronnen, doorverwijzen naar andere organisaties en/of personen. Klanten leren omgaan met sociale media via 7Dingen, collega's via 23Dingen en VerdiepDingen, klanten wijzer maken tijdens het Spreekuur Mediawijsheid. Kleine stapjes in het beter maken van de wereld. Geen grote stappen zoals Aaron Swartz die nam. Daar ben ik niet dapper genoeg voor.

Mijn BHAG? Bovenstaande woorden zien te visualiseren. Gezien de uitkomst van de mediascan die ik gisteren deed bij Beeld en Geluid moet dat gaan lukken:

En mijn eigen ontwikkeling? Daar volgt vast nog wel een blog over. Want dit waren weer genoeg woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten