maandag 6 februari 2012

7Dingen

In oktober 2011 plaatste de Alkmaarsche Courant een oproep voor een web2.0 cursus voor publiek: 7Dingen.
Waar wij hoopten op in ieder geval 10 deelnemers zodat we konden starten, was de respons overweldigend: meer dan 60 aanmeldingen in drie dagen..
Dat betekende dus een wachtlijst...

Van november 2011 tot en met februari 2012 heeft de eerste groep deelnemers de publiekscursus 7Dingen doorlopen bij Bibliotheek Kennemerwaard.

De cursus is opgezet zoals de welbekende 23Dingen cursus voor bibliotheken:
cursisten maken een blog aan waarop ze het huiswerk maken, de zes bibliotheekcoaches volgen, reageren, helpen, moedigen aan. De deelnemers hebben kennis gemaakt met Blogger, Google Account (iGoogle, RRS, Maps, Street View), YouTube en Picasa, Facebook, LinkedIn, Twitter, het Noordhollands Dagblad online, de bibliotheek online (Mediablog) en mediawijsheid (online privacy, copyright, netiquette, online veiligheid).
Daarnaast bestond de mogelijkheid om coaches te spreken tijdens het Digitaal Spreekuur (twee keer per week in de bibliotheek), met een coach af te spreken of om met elkaar af te spreken.

De hele groep kwam bij elkaar tijdens drie bijeenkomsten, tijdens de startbijeenkomst werd vooral gesproken over web2.0 en het maken van een blog. De tussenbijeenkomst stond in het teken van mediawijsheid: wat zet ik wel en niet op internet. Tijdens de derde bijeenkomst hebben we de certificaten uitgereikt:


We zijn gestart met 27 deelnemers en slechts 3 deelnemers zijn voortijdig afgehaakt. Niet omdat de cursus niet leuk of goed was, maar vanwege tijdgebrek (ook dat klonk ons bekend in de oren). Een mooie score vind ik.
Nog niet alle deelnemers hebben de evaluatie al ingevuld, maar de eerste resultaten zijn bemoedigend:
- 83% heeft iets nieuws geleerd tijdens de cursus
- 80% voelt zich zekerder bij het ontdekken van nieuwe sites
- 85% raadt deze cursus aan bij vrienden en kennissen
- 80% is tevreden over de begeleiding van de coaches
- 100% is tevreden over de website (pluim voor Edo Postma!)
- 79% vond bloggen het leukst (71% iGoogle, 64% Wijs met media)

De lastige punten: het kostte soms meer tijd dan deelnemers verwacht hadden en enkele deelnemers lieten wel reacties na op de website, maar blogden bijna niet.
Desalniettemin gaan we eind februari van start met de tweede groep, is Bibliotheek De Groene Venen zaterdag van start gegaan en begint Bibliotheek De Bollenstreek eind februari.
Een samenvattend filmpje over de cursus bestaat, maar publiceer ik pas als onze eigen personeelsbijeenkomst voorbij is...

Voor wie meer wil weten kan contact opnemen met ondergetekende via Kennemerwaard7Dingen


4 opmerkingen:

  1. een mooi succes, en ook leuk omdat het uitgebreid in de krant stond. Qua promotie voor de bibliotheek uitstekend, qua beeldvorming over de bibliotheek ook helemaal goed en voor jou en de andere twee coaches ook top! om zo met je kennis naar buiten te gaan. Dat geeft de burger moed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kijk al weer uit naar de volgende sessie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed om te lezen dat jullie 7Dingen zo succesvol zijn geweest. Gefeliciteerd en complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen