dinsdag 22 februari 2011

BoekDing #6 Groei

De afgelopen weken de Void Trilogy van Peter F. Hamilton gelezen. Ontzettend handig gedaan, want ik begon in deel drie The Evolutionary Void...het smaakte naar meer, dus gauw The Dreaming Void (deel 1) en The Temporal Void (deel 2) gehaald en gelezen.

Hierbij, heel erg kort, waar het om gaat:
In het centrum van ons heelal bevindt zich een kunstmatig zwart gat. Daarbinnen is sprake van universum met andere natuurwetten dan de onze. Om te kunnen groeien heeft deze Leegte ons nodig, maar zal daarbij wel ons heelal vernietigen. De niet-SF-lezers denken nu ongetwijfeld dat deze trilogie een simpele strijd tussen goed en kwaad beslaat. Niets is minder waar. Kern van de trilogie is groei. Leven moet blijven groeien, ontwikkelen want stilstand is dodelijk.

Zowel in fictie als in het echte leven gaat het uiteindelijk hierom:
"Learn from your mistakes and move on. That's what makes you human. Not condemning the rest of us to extinction because of your personal goddamn failure of an existence."(personage Gore, pag. 646, The Temporal Void)

De stapel nog te lezen boeken bevatte ook:
Het Diner van Herman Koch. Gelezen als Dwarsligger. Hoe mensen, ook in ellende en geweld, kunnen groeien.
The boy in the striped pyjamas van John Boyne. Beknotte groei in een prachtig, schokkend verhaal.

Ik ben weer een beetje gegroeid...

maandag 21 februari 2011

Blooperblog

Of: Ding 25 Screencast - Hoe Het Niet Moet Storyboards, droog oefenen, staat de pc aan, weet jij hoe het cameraatje werkt? Aragorn en Angel waren er maar druk mee vrijdagmiddag. Op de pc van zomer65 serieuze pogingen gedaan om een screencast te filmen. De filmpjes vervolgens in onze blogs zetten vormde zo mogelijk een nog grotere uitdaging: "An error has occurred. Try again later". "Ik heb helemaal geen 'voeg video in'-knopje". Gelukkig zit dé 23Dingen-coach op vrijdagmiddag nog wel eens in deze bibliotheek, dus ik kon hem dezelfde middag nog in de kraag vatten. En kreeg meteen een teleurstelling te verwerken: filmpjes waarop je iets uitlegt zijn helemaal geen screencast... Een paar dagen eerder had ik al een eerste poging gedaan om een screencast voor Aanvragen via onze catalogus te maken, en vanmiddag zitten ploeteren op het vervolg (zie vorige blog).

Maar de filmpjes willen Aragorn en ik de lezer niet onthouden.
Blooper 1:


Blooper 2 (wat je zegt moet wel overeenkomen met wat je in beeld ziet):


En een exclusief interview met de producer en regisseur:

Ding 25 Screencast

Dit is wel een van de lastigste Dingen van de cursus. Zwoegen, ploeteren, vloeken

Maar is het nu gelukt?
Aanvragen

Hmmm, nu moet je nog zelf plaatje voor plaatje bekijken.
Ik zie het nut van screencast echt wel in, maar ik vond dit wel erg ingewikkeld...deze coach kan haar Verdiepers geloof ik niet echt helpen bij dit VerdiepDing.

Eerst maar eens het Blooperblog en BoekDing #6 publiceren en op naar het volgende VerdiepDing.

woensdag 2 februari 2011

'Divorced, beheaded, died...divorced, beheaded, survived'

Een gruwelijk kinderrijmpje of een ezelsbruggetje om geschiedenisfeiten te onthouden?
Allebei! Dit is BoekDing #5 alweer.
Gisteren weer een dikke pil uitgelezen: 'The six wives of Henry VIII' van Antonia Fraser.
Catharina van Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anna van Kleef, Katherine Howard en Catherine Parr; ze worden alle zes uitgebreid besproken door Fraser. Waarbij Henry VIII zelf, Wolsey, Cromwell, Cranmer (en heel veel anderen) uiteraard niet vergeten worden.
Geschiedschrijving op z'n best volgens mij: informatief, grappig, ingewikkeld, onweerstaanbaar. Smaakt naar meer.

Dit boek deed me ook nog wel even nadenken over mediawijsheid. In het vorige blog had ik het eigenlijk alleen over internet, terwijl er zoveel meer media zijn.
Neem bijvoorbeeld de tv-serie The Tudors. In twee weekenden ademloos de drie seizoenen op dvd gekeken. Door het lezen van Fraser's boek realiseerde ik me wel dat er enkele historische vrijheden genomen waren door de makers van deze serie (Wolsey pleegde geen zelfmoord, maar stierf een natuurlijke dood). Ik kan me er wat bij voorstellen: de vele betrokkenen, de roddels, de politieke en persoonlijke spelletjes, ga er maar aan staan. Mooi ook om te zien dat er tegelijkertijd in de serie ook quotes/waarheden zitten (Anne Boleyn die de cynische grap maakt dat ze blij is dat het 'Zwaard van Calais' haar executie zal voltrekken want ze heeft maar een heel klein nekje).

En er zijn nog meer media. In het NHD van afgelopen zaterdag stond het bericht dat (o.a.) de bibliotheekvestiging Oudorp in Alkmaar gaat sluiten. Aldus de gemeente Alkmaar. Terwijl diezelfde gemeente nog in gesprek is met onze directeur...op twee verschillende manieren laat één medium (gemeente Alkmaar) zo van zich horen. En op niet zo'n nette manier.

Ander voorbeeld. In een van de vele prachtige natuurdocumentaires van de BBC verhaalt David Attenborough over de Japanse makaken ("snow monkeys") die zich laven in warmwaterbronnen tijdens de strenge winter in Japan. Ik heb David Attenborough altijd op zijn woord geloofd. Maar hij vertelde niet alles...in een andere BBC documentaire blijkt namelijk dat deze makaken pas sinds 40 jaar deze warmwaterbronnen gebruiken (letterlijk na-apen: ze deden de mensen na die deze bronnen bezochten), en dat de groep inmiddels veel te groot is. De makaken worden ook nog eens elke dag gevoederd, waardoor ze tijd over hebben voor machtsspelletjes.
En dat laatste kwamen we in de andere voorbeelden al tegen...

Ik bedoel maar, mediawijsheid is kritisch blijven kijken naar de informatie die je tot je neemt. In welke vorm (internet, boeken, tv-programma's) die informatie dan ook gegoten zit. Ik ben weer een beetje wijzer geworden.