maandag 31 januari 2011

VerdiepDingen #24 Mediawijsheid

Hoe mediawijs ben ik? Aardig dacht ik zo. Uiteraard heb ik de test gedaan die beschikbaar was tijdens de Week van de Mediawijsheid een paar maanden geleden. Van de do's en dont's op internet ben ik aardig op de hoogte, maar vul je een vraag over bijvoorbeeld Twitter (of een ander weetje dat handig is voor Triviant 2.0) verkeerd in dan daalt je mediawijsheid onwijs hard...
Het bijhouden van de ontwikkelingen is dus noodzaak, daarom ben ik nog steeds zo blij met de 23Dingen cursus en nu de VerdiepDingen. Ook al ben je niet in staat alles te volgen wat er gaande is, je bent je er in ieder geval bewust van en weet het te vinden.

In mijn werk zie ik dat mensen vooral niet knoppenwijs zijn. Bang zijn om ergens op te klikken. Een angst voor computers en internet die eerst gesust moet worden voor je aan mediawijs kunt beginnen. Ik zie dat zowel bij collega's als bibliotheekgebruikers. NB: dat is geen veroordeling, maar wel de realiteit.
In één van onze vestigingen worden diverse cursussen aangeboden die mensen op weg kunnen helpen in de wereld van pc en internet. Helaas niet in de vestiging waar ik werk: het aanmaken van een e-mailadres is iets waar ik geen tot heel erg weinig tijd in kan steken. Terwijl mediawijsheid dáár begint. Maar de toekomst kan daar verandering in brengen: van het inrichten van een Mediabar (waarover later meer) tot het geven van cursussen (ook, nee, juist 23Dingen) aan klanten.

Begin bij het begin: "knoppen"cursussen (wat is een url, wat is een link etc.), en bouw het uit naar sociale media cursussen, zoek & vind cursussen (op wat voor site zit ik en wat heb ik eraan), 23Dingen cursussen.

4 opmerkingen:

  1. Moet je inmiddels niet én/én doen. Knoppencursussen én web 2.0-cursussen. Ik denk dat veel mensen inmiddels wel toe zijn aan wat pittigers. Bijvoorbeeld aan de hand van web2.0 dingen.
    De uitdaging is alleen om de mensen naar de bibliotheek te krijgen. Ik zie zo vaak cursussen gecanceld worden vanwege te weinig belangstelling. Is dat dan misschien omdat men de bibliotheek niet ziet als vanzelfsprekende plek om "mediawijs" te worden? Wat denk jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, én/én; dat ben ik wel met je eens. Jeetje, die site kende ik helemaal niet! Schande.

    Ik denk dat mensen inderdaad de bieb niet zien als dé plek om mediawijs te worden. Kijk maar eens bij de reacties van klanten op iPad projecten van Brabant.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er is nog niet heel veel ruchtbaarheid aan gegeven. Het is voor mensen die liever een stap-voor-stap handleiding willen hebben. We hebben de site nog in beta staan om bibliotheken er alvast mee kennis te laten maken. Daarna gaat ie naar een eigen domein en gaan we er actiever mee aan de slag. Hij was voor de week van de mediawijsheid al in de lucht, sindsdien is er zoveel veranderd dat ik de handleidingen weer aan het herschrijven ben. Dat is de achilleshiel van zo'n aanpak. Pas dan merk je hoe snel dat internet verandert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt dat vooral de mensen die in de bibliotheek werken denken dat de bibliotheek DE plek is om mediawijs te worden. De kunst is daar de mensen dan van te overtuigen, terwijl ik nu soms denk dat we elkaar daar vooral intern van proberen te overtuigen. Die site lijkt wel een mooi instrument te zijn (worden) om gericht workshops e.d. te gaan geven.

    BeantwoordenVerwijderen