donderdag 6 januari 2011

The Panthenon & Pompeii - Mary Beard

De eerste zondag van het nieuwe jaar meteen maar flink geshopt bij de ABC. Nee, niet om hun espresso uit te proberen, maar om met een veel te zware tas naar huis te gaan.
Collega's van mij zijn gewend dat ik alleen maar SF lees, maar als gediplomeerd historica lees ik ook graag over wat geweest is. En droom ik niet alleen over wat zou kunnen zijn.

Als eerste 'The Panthenon' van Mary Beard gelezen.
Een plek waar ik nog niet geweest ben (schande), maar welke wel hoog op de lijst staat. Beard brengt ruïnes tot leven. Nooit geweten dat het Parthenon ook een christelijke kerk en een moskee geweest zijn. Beard heeft het niet alleen maar over de droge kost (hoe zag het eruit, waar werd het voor gebruikt), maar verhaalt ook smeuïg over een restauratie-doofpot-affaire in het British Museum van de Elgin Marbles. Uiteraard komt ook de discussie over de beruchte Marbles aan bod. En dat iedereen zich boos maakt over de domme acties van de Turken en Venetiërs waardoor niet alleen het Parthenon opgeblazen werd, maar daarbij vergeet dat er ook nog eens 300 mensen (voornamelijk vrouwen en kinderen) omkwamen.
Zij hebben duidelijk niet geluisterd naar de godin voor wie deze tempel gebouwd werd:
"If you always greatly honor the kindness the kindly ones, you will surely be preeminent, keeping your land and city in the straight path of justice."

Ik ben nu bezig in een ander boek van Beard, over Pompeii. Eveneens een plek waar ik nog niet geweest ben (dedecus!). Ook dit boek doet weer ruïnes tot leven komen. De huizen (welke kamer diende waarvoor; da's minder makkelijk te bepalen dan je misschien denkt), wie waren de inwoners, de geschiedenis van de opgravingen en restauraties (die nog veel verder teruggaan dan de huidige laag uit 79 CE). Beard gaat diep (letterlijk en figuurlijk) op alles in. En met humor.

Ik weet wel wat ik als reisgidsen meeneem als ik ooit naar Athene en Pompeii ga!

5 opmerkingen:

  1. Ook nog nooit in Griekenland geweest, of bij Pompeii. Wel in Rome, en in Istanbul kun je ook heel veel opgravingen vinden. Rome is prachtig, daar is o.à. een kerk te vinden waaronder drie verdiepingen met een oude Romeinsr tempel en daaronder een tempel gewijd aan ik geloof Mithras, wat weer van een oudere godsdienst dan het Romeinse geloof. Ach weet je, wat te wensen over houden qua reizen is ook niks mis mee, anders wordt t vakantie vieren in Purmerend ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt ook altijd de Kapelkerk, ook een soort tempel, in Alkmaar bezoeken. Je gids:moi. Misschien mag je zelfs de nok in.

    Het klinkt mooi. Je kan goed verhalen vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prikkelende beschrijvingen van die 2 oude steden. Ik geef de door jou gelezen titels met heel veel plezier aan mijn schoonzoon. Hij is weg van oudheden. Als fervent I-pad gebruiker is hij altijd op zoek naar oude kunst. Ik weet zeker dat ik hem er een heel groot plezier mee doe. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is wel weer duidelijk: never ever trust the British! Voor je het weet zijn je marbles verdwenen.
    Met je tripje Pompeii moet je wel opschieten, dat begint nu toch aardig uit elkaar te vallen. Als ik terug in NL ben, wil ik graag de boeken van je lenen. Als bibliotheekjuf kun je daar geen nee tegen zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @zomer65: heb ik in 2010 al gedaan...Verwegistan bevalt toch beter ;)
    @eef de rijk: deal!
    @THEmummie: Indeed, never trust the British: heb jij je marbles al gevonden ;) En deze biebmiep rekent hele hoge boetes voor te laat terugbrengen

    BeantwoordenVerwijderen